zondag 22 juni 2008

Slot ding 22. Bibliotheek 2.0 en de toekomst.

De eindstreep is in zicht. Hoewel ik wel besef dat er in dit verband waarschijnlijk geen einde is. Er zijn veel meer (Bibliotheek) 2.0 dingen. In de afgelopen weken heb ik veel gezien en geleerd. Er zaten dingen bij waarvan ik denk dat de bibliotheek er weinig mee kan. Maar ook dingen die wel van waarde kunnen zijn.
Hierbij moeten we denk ik steeds in het achterhoofd houden wat voor onze (toekomstige) klanten van belang kan zijn.De vraag is dan waar die klant zit. Achter zijn pc thuis gebruikmakend van onze digitale diensten of komt die nog in de bibliotheek en krijgt hij dan wat hij zoekt (niet zoeken maar vinden).Er zijn voor de bibliotheek twee mogelijkheden. Ten eerste web 2.0 (nuttige) mogelijkheden linken op onze site en ten tweede zorgen dat je als bibliotheek te vinden bent bij een web 2.0 applicatie.Kijk dan eerst dicht bij huis. Bijvoorbeeld de elo van het voortgezet onderwijs. Als dat het geval is dan werk je mee aan het aanbieden en delen van informatie. En daar gaat het dus voornamelijk om. Voor mezelf kan ik zeggen dat diverse 23 dingen echt leuk waren om te doen. Ik zal er in de toekomst zeker meer gebruik van gaan maken. Hierbij valt naast lastfm of songza (tip van mijn trainer) ook te denken aan kantoortoepassingen, instant messaging en flickr.
In het verlengde hiervan kunnen we in de vorm van mediaeducatie verschillende dingen als bibliotheek aanbieden. Vanaf het startschot op 9 april jl tot nu is er wel iets iets veranderd aan de manier waarop ik aankijk tegen de mogelijkheden van Internet. Mijn bureaublad (thuis) op de pc is veranderd. Rss zorgt er o.a voor dat ik de up to date die informatie krijg waar ik belang aan hecht. Tevens zie ik nu veel meer mogelijkheden die ik zeker verder ga bekijken en beoordelen op een meerwaarde.Bijvoorbeeld bibliotheek 20 Ning. Ten aanzien van mijn blog vind ik het jammer dat het nu stopt. Ik vraag me af wat ik er straks mee zal doen. Moet ik creatief mee omgaan.Het is jammer om er mee te stoppen maar ik ben ook geen Hyves, Myspace of Orkut type.Ik geef ook geen gehoor aan de oproep van You tube "broadcast yourself". Over creatief gesproken. Die creative zit om met Jouke`s woorden te eindigen "in de pocket".

vrijdag 20 juni 2008

Sociale Bibliotheekcatalogi

Nou dat was weer een pak leeswerk. Het uitproberen van de dingen is leuker. Daarom heb ik me aangemeld bij worldcat.Bij het aanmelden wordt je vriendelijk verzocht je toevoegingen netjes te houden. Je komt dan artikelen en boeken tegen die ook weer van een mening of aanbeveling zijn voorzien. My discoveries bij de ob Amsterdam bekeken.
Lijkt me voor ons ook een optie. Lijstjes maken. Delen met een ander. Dus elkaar tippen. Leuk voor een leeskring of personen met zelfde interesse. Ook even Ann Arbor District Library van Michigan bezocht en de catalogus ingezien. Je ziet netjes een rechter kolom met de top tien tags. In het midden de tagcloud. Gebruikers voegen dus die tags toe. Dan kom je vreemde dingen tegen.Bijvoorbeeld David Gray met als tag rock. En ik zag bij blues dat de nummers van blues gigant JB Lenoir bij Jr Walker waren te vinden.Dat klopt dus gewoon niet.Welke waarde moeten we dan geven aan deze catalogus? Makemyday zal het met me eens zijn dat dit zeker niet juist is.

zondag 15 juni 2008

Lastfm ding 20

Lastfm Ja dit is mijn ding. Had al een tijdje terug een account aangemaakt. Dit vind ik heel mooi. Je maakt je eigen playlist. Je kunt diverse smaken koppelen en er een mix van maken. Je krijgt nieuwe bands of singer songwriters te horen die je nog niet kende. Kijk daarna op You tube of er filmpjes van zijn maar lastfm heeft dit ook. De mogelijkheden van lastfm zijn veel en het gebruik in het begin misschien wat onwennig.Heb je dan weer een nieuwe band die bij je in de smaak valt.Kijk dan even op een downloadsite (bijvoorbeeld) mininova.De torrent binnenhalen en hij staat al zo op je mp3 of in de muziekmap op je pc.Wel even bittorrent voor die tijd downloaden. Wat kun je hier als bibliotheek mee. Nou, ik heb wel een idee. Dit past heel goed bij mediaeducatie met als titel "muziek internet en je pc". Misschien zijn er klanten te vinden die hier meer van willen weten.

zaterdag 14 juni 2008

Sociale Netwerken

Internet heeft veel informatie. Je gaat van site naar site. Je gaat van een site die aangeeft dat er andere sites zijn. Die sites bundelen op hun beurt ook weer andere sites.Lekker overzichtelijk zou je denken. Maar nee.In dit woud moet je een weg vinden. Sociaal netwerken zet mensen en meningen bij elkaar. De motivatie om dit te doen begint waarschijnlijk bij de interesse van het individu voor bepaalde onderwerpen. Het kan ook zijn uit nieuwsgierigheid of verlangen. Op zoek zijn naar een ander met dezelfde behoeftes. Dit brengt dus mensen bij elkaar. Heb ik geen problemen mee.Het is wel een ontwikkeling die nu twee kanten heeft. Was het eerst het aanbieden van producten door producenten of leveranciers op het net. Nu reageren consumenten op sociale sites hierop door elkaar te wijzen op prijs en kwaliteit.Ik kijk (thuis) om me heen en verbaas me over de jeugd die in grote getalen vrienden van elkaar worden op hyves of myspace maar zie ook dat er weer broertjes en zusjes komen van deze sites om de vrienden van elkaar af te snoepen. Allemaal heel mooi maar ik heb er niets mee. Een ander verhaal zijn de sites die meningen delen over bepaalde (o.a.wetenschappelijke) onderwerpen. Je kan je afvragen of stellingen die dan gedaan worden ook waar zjn. Kom ik toch weer bij Andrew Keen uit. In zijn boek de apenstaart cultuur (nog niet in onze collectie!?) geeft hij aan dat dit een valkuil is.Nu is Keen geen vriend van me maar ik kan hem wel volgen. Al eerder heb ik in mijn blog geschreven dat privacy voor mij een belangrijk ding is. Ik sta dan ook niet te springen om me bij een netwerk of community aan te melden.

Mijn Boekenkast op web 2.0

Het viel even niet mee om mijn boeken in mijn blog te presenteren. Het leek net of er geen verbinding was tussen librarything en blogger. Maar na een paar keer proberen is het gelukt. Lezen van boeken doe ik de laatste jaren al minder. Daar ben ik niet de enige in denk ik. Ik ben meer met muziek bezig. Zit al stiekem wat dingen te doen met lastfm maar dat ding komt eigenlijk later. Het is natuurlijk prima dat dat je bij elkaar in de virtuele boekenkast kan kijken. En dat je daarbij middels tags er bevindingen aan kunt hangen. Het is handig en je komt dan verschillende smaakprofielen tegen. Met films kan dit ook en ik zie dat dit al het geval is. Ondanks de EK probeer ik het 23 dingen verhaal qua tijd op schema te houden. Dat valt even niet mee. Aan het einde van de rit wacht toch een mooie creative en daar ga ik voor natuurlijk. Mooi voor straks op vakantie.

maandag 9 juni 2008

Web 2.0

Zoek en gij zal vinden.Dit is geen 23 dingen maar een veelvoud er van. In het bezoeken van de verschillende lijsten met web 2.0 applicaties raak je snel de richting kwijt in het woud der mogelijkheden.Met tags kom je ook niet veel verder. Je komt van alles tegen. Van diverse tekstverwerkers tot restaurant of hotelbeoordelingen. Soms moet je betalen voor de diensten maar vaak ook niet. Dit lijkt op overkill. Teveel van het zelfde en het is gewenst dat er iemand komt voor orde in chaos!!??.Misschien iets voor de bibliotheken. zim is een leuke gratis web 2.0 mogelijkheid om je desktop in te richten. Geen netvibes apart dus maar direct je feeds op je desktop. Lijkt handig.Maar zim is niet de enige op dit gebied. Een leuke andere is picnik. Een concurent van flickr. Ik vind picnik makkelijker. Je kunt daar ook vrij simpel je foto`s bewerken.

zondag 8 juni 2008

You Tube

Ik kom regelmatig op de you tube site.Het is leuk en voor je het weet kijk je van het ene filmpje door naar het andere.Ik kijk veel naar muziekfilmpjes.Je komt van alles tegen en de kwaliteit is soms wel heel slecht.Bij bibliotheken kom je soms verrassende dingen tegen. Van de directrice van de bibliotheek Zwolle die het heeft over het geheim van die stad tot het helaas sluiten van de bibliotheek van Juinen (van kooten en de bie). Ook zag ik een paar bijdragen over zelfservice (bibliotheek Delft en Almere).Leuk om te zien (het ging overal heel goed!) Je zou een virtuele rondleiding door de bibliotheek er misschien op kunnen zetten. Maar dat kun je ook op je eigen pagina doen.

woensdag 4 juni 2008

Alles uit de pod of vod kast


Podcast is mooi als je op zoek bent naar muziek of informatie. Het gaat gemakkelijk met je aggregator als hulp. Ook beelden binnen halen is mogelijk. Ik vond de nederlandse pagina gespod heel leuk en informatief. Top 40 muziek haal je er zo af. Een abonnement nemen en ga je gang.Ik las dat universiteiten college gaan aanbieden middels podcast. Ik weet niet of dat de toekomst zal zijn. Willen we met de bibliotheek wat met podcast? Waar kun je het voor gebruiken? Misschien als er een lezing is geweest en het dan gaat aanbieden. Dan gaat het ook wel weer erg lijken op uitzending gemist.